maandag 09 september 2024 07:16
Deze pagina beschrijft zo goed als het 'hele' verhaal rondom de Masters. Dat leest prettig door. Op de website staan (bereikbaar vanuit de verschillende menu's en links) per inhoudelijk segment verder uitgewerkte pagina's; de links hieronder springen naar secties op deze pagina.
Masters | Selectie | Outdoor-Indoor | Waar | Groots | Deelnemers | Arbitrage | Historie | Twee Selecties | Coach | Manager | Fysio | Kosten/Sponsoring | Niveau | Schrijf je in
'Masters' is de internationale term voor alle spelers van 35 jaar en ouder, die voor hun land uitkomen op officiële internationale toernooien en interlands.
Binnen de masters wordt er een onderscheid gemaakt per leeftijdscategorie per 5 jaar. Er zijn Nederlands elftallen voor Dames en Heren in de categorie 35, 40, 45, 55, 60, 65, 70, 75 en zelfs 80+ (heren)
Voor elk toernooi start er weer een selectietraject, waar je je voor kunt aanmelden (zie verder op deze pagina). Elk team organiseert een aantal open trainingen waarbij iedereen die interesse heeft zich kan aanmelden.
"...De 1e keer meetrainen voor de selectie was wel even spannend. Dat riep allerlei herinneringen op, best wel een mooi gevoel eigenlijk..."
Na deze open periode zal er een selectieperiode zijn, van waaruit de selectie zich zal gaan voorbereiden voor het toernooi.
De selecties en teams trainen regelmatig, waarbij de intensiteit toeneemt met het naderen van de toernooien.
Beschikbaarheid en fitheid zijn basisvoorwaarden voor jezelf en ook voor de selectie. Op een EK en WK outdoor speel je zo'n 6 tot 7 wedstrijden in 9 à 10 dagen. Dat is heel intensief en uitdagend, maar vooral heel bijzonder om voor Oranje uit te mogen komen.
"...Ik was blij dat ik m'n looptrainingen vooraf echt serieus heb genomen..."
Spelers zijn in competiteverband lid van en actief bij KNHB Verenigingen. Ze spelen veelal in de reguliere 30+, Veteranen en 45+ competities. Bij de Masters zijn ze lid voor deelname aan de internationale Landen Toernooien.
Spelers hebben een Nederlands paspoort. Maar een buitenlander die aantoonbaar al 1 jaar in Nederland woont mag ook voor Nederland uitkomen.
Voor trainingen en oefenwedstrijden wordt er vaak gebruik gemaakt van de welwillendheid van de spelers thuis-verenigingen om hun complex en faciliteiten ter beschikking te stellen. De MHN beschikt zelf niet over velden, clubhuis of trainingsmaterialen.
"...Je wordt vanaf de 1e minuut zelf beter, allemaal betere spelers die het spelletje wel begrijpen, ik kijk echt uit naar de centrale trainingen..."
Ieder jaar is er een groot outdoor toernooi, hetzij een EK, hetzij een WK. Georganiseerd onder auspicien van de WMH (waar de MHN lid van is, en de MHN is Bijzonder lid van de KNHB).
Het is iedere keer weer een unieke gelegenheid om voor NL uit te komen en te spelen tegen grotere en kleinere hockeylanden zoals Australië, Argentinië, Engeland, Duitsland, België en ook bijvoorbeeld Canada, Maleisie, Oman, Zuid-Afrika, Italië, Frankrijk, Singapore, Japan, Chili, Wales, Schotland of Sri Lanka.
"...En dan spelen ze het Wilhelmus als je in de line-up staat, beetje kippevel, iedere wedstrijd weer dat lekkere gevoel van trots..."
De frequentie van Indoor WK's en EK's is wisselend. Dit hangt af van de mate waarin landen belangstelling tonen de toernooien te organiseren en de hoeveelheid landen/teams die zich inschrijven.
We hebben over de jaren heen al aardig wat medailles binnengesleept.
De lijst van alle WMH toernooien en events vind je hier.
Elk jaar worden het EK en WK afgewisseld. Omdat het om 10 leeftijdscategorieën gaat voor mannen en minstens 8 voor dames, worden deze toernooien verdeeld over verschillende locaties, niet persé in hetzelfde land. Zo was het WK 2022 deels in Zuid-Afrika, deels in Japan en deels in Engeland.
"...Bijzonder is dat. Je gaat met een groep nieuwe en oude vrienden ècht op reis, letterlijk en figuurlijk. Met een supertof doel. Meedoen om de prijzen en genieten van dat samen te kunnen beleven. Een heerlijke tijd..."
Wij leven in NL in de luxe omstandigheid dat er clubs zijn met een enorm aantal velden. Daarbij ook ruime clubhuizen, parkeergelegenheid etc. Dit is in het buitenland lang niet, zeg maar erg weinig, het geval. Weet dus dat sommige accomodaties niet de luxe bieden die wij hebben en bijv. niet altijd alle velden bij elkaar liggen. Het enthousiasme waarin men in het buitenland de toernooien organiseert is er overigens niet minder om en zeg nou zelf, hoe mooi is het om in Valencia, Tokyo, Nottingham, Auckland of Cape Town te mogen spelen.
"...Ik ben al op prachtige plekken geweest waar ik anders nooit aan toe was gekomen..."
Vergis je niet in de professionele organisatie van de toernooien. Dat is nodig want de schaalgroote is het veelvoud van een regulier FIH EK/WK voor landenteams!
WMH Masters toernooien worden strikt georganiseerd volgens de regels van de FIH welke door de WMH zijn doorvertaald naar de Masters reglementen. Deze zijn zeer uitgebreid. Sticks, Paspoorten, Spelerslijsten, Medical forms; alles wordt gecontroleerd. Voorschriften voor managers, sponsering, goed gedrag, en toernooiregels zijn lijvige documenten en er wordt regelmatig klein en groot gesanctioneerd.
"...Grappig ja m'n stick is gecheckt en ik heb een échte WMH sticker haha..."
Alle wedstrijd data wordt bijgehouden, spelers Caps, wissels, doelpunten, kaarten, etc. Deze data is van minuut tot minuut te volgen danwel terug te lezen via deze site.
"...Yeah, ik heb al 24 officiële Caps!..."
Het aantal spelers, staf, arbitrage, officials en organisatie kan voor een toernooi oplopen tot aan 9.000 mensen, en dan rekenen we de Spirit of Masters en meereizende partners en supporters niet eens mee. Dit aantal halen we eigenlijk alleen als er in NL georganiseerd wordt. De buitenlandse evenementen worden veelal noodgedwongen opgeknipt over meerdere landen/data.
Rekensom scope:
Leeftijdscategorieen teams x 2 m/v x spelers+staf x aantal landen x scheidrechters+officials + toernooi organisatie
18x2x(17+3)x12+100+150= ca. 9.000
"...Ik heb me dat nooit zo gerealiseerd, zoveel teams, zoveel wedstrijden, zoveel wat bij elkaar komt en georganiseerd moet worden, en dat met louter vrijwilligers. Klasse!..."
Masters organisaties uit alle aangesloten landen (op dit moment 42) kunnen zich bij de WMH aanmelden om toernooien te organiseren.
"...Check-in's, Openingsceremonie, Teams Gala Dinner, Prijsuitreiking, Closing Ceremony, en tussendoor poulewedstrijden en 1/4-1/2-finales, je komt tijd tekort daar..."
In april 2024 was het WK Indoor in Nottingham, waarbij ruim 80 teams meer dan 230 indoorwedstrijden speelden in een tijdsbestek van 4 dagen! En dat is allemaal goed verlopen.
"...Tsja die Duitsers hè, die zijn geboren voor dit spelletje..."
De toernooien zouden er niet zijn zonder de scheidsrechters en officials, die ook vanuit diverse landen ingevuld worden. Voor scheidsrechters is het leuk en nog steeds uitdagend om hieraan mee te doen.
Je komt oude bekenden tegen en wordt goed begeleid. Als je eens wilt ervaren hoe het is, kun je ook een van de oefenwedstrijden fluiten van de Nederlandse Masters teams in hun selectie traject.
"...Je moet goed bij de les blijven, d'r zitten geslepen oude rotten tussen met een behoorlijke truukendoos, ik leer een hoop..."
"...Inmiddels kom ik steeds meer bekenden tegen, op en buiten het veld heb ik mooie cliks..."
Zonder goede officials is het soepel verlopen van een toernooi niet mogelijk. Van wedstrijdtafel tot toernooiplanning. Er zijn verschillende functies beschikbaar. Voor meer info kijk op de pagina's van scheidsrechters en officials, waar je ook de contactmogelijkheden vind.
Het masters hockey heeft al een lange historie en begon ergens in de 70-er jaren. Het is gegroeid, herkend en erkend door de FIH.
In 2019 is, op aandringen van de FIH, de World Master Hockey (WMH) opgericht door samengaan de 2 toen bestaande internationale organisaties. De WMH is verantwoordelijk voor het internationale masters hockey en valt rechtstreeks onder de FIH.
De WMH legt de verantwoordelijkheid voor inzending van de nationale masters teams bij de hockeybond van de landen die mee willen doen. In Nederland heeft de KNHB dit gedelegeerd aan de Federatie Nederlandse Hockey Masters (NHM) die gevormd wordt door twee landelijke verenigingen, namelijk:
Masters Hockey Nederland (MHN), voor de leeftijdscategorieën 35+ t/m 55+.
De Nederlandse Hockey Club "De Zestigplussers" (NHC60+), voor de leeftijdscategorieën 60+ t/m 80+.
"...Ik doe al wat jaren met groot plezier mee, eerst bij de Masters en nu vanuit de NHC60+, Internationaal maakt dat geen enkel verschil behalve dat je tegen steeds oudere tegenstanders speelt maar ja dat ben je zelf ook natuurlijk..."
De doelstelling van beide verenigingen is om de Nederlandse masters teams een uniforme uitstraling te geven en internationaal altijd te gaan voor het maximale (lees goud).
Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je potentieel. Je kunt gaan voor de A-selectie. Daar wordt door Coach en Elftalcommissie uit de beste spelers een definitieve selectie gekozen.
Indien de A selectie voor jou niet haalbaar is en er zijn wel voldoende spelers, dan is er nog de mogelijkheid voor de SoM-selectie. Deze selecties doen op dezelfde toernooien mee in de "Spirit of Masters" (SoM) categorie.
"...Tsja, vroeger ja was ik beter, fitter, sneller natuurlijk, maar weet je je leeft nu en daarbij de tegenstanders zijn ook meer op leeftijd. Moraal is: Vroeger telt niet, doe het nu..."
Binnen alle teams zijn er rollen welke ingevuld moeten worden en zaken die georganiseerd moeten worden zoals: Captain, Penningmeester, Spelersraad, Trainingsmaterialen, Cornerbescherming, Ballen, etc.
Spelers zijn leden van de Masters Vereniging. Wij vinden het een morele verplichting voor iedereen en vragen daarom aan alle leden om zich in te zetten voor het grote geheel. Commissies en Bestuur worden gevormd door de leden en er is niet alleen voor iedereen wat wils maar er is ook een bittere noodzaak dat je je inzet buiten het veld, geef je op bij de voorzitter!
"...Hoe beter we het samen organiseren buiten het veld hoe beter het op het veld gaat..."
Er is altijd behoefte aan goede coaches en trainers die hun ervaring willen gebruiken of willen verbreden om het masters hockey naar een hoger niveau te tillen.
Coaches leren hoe Internationale toernooien georganiseerd zijn, welke team-aspecten er mentaal, fysiek en technisch spelen, hoe streng er gefloten wordt, etc. Unieke ervaringen welke in je loopbaan als coach aansprekend zijn en vooral goed van pas kunnen komen om successen te realiseren.
De 'reis'-ervaring om vanaf selectievorming tot het spelen van finales spelers en speelsters en het team te vormen, te verbeteren en op te trekken met- en te leren van ervaren seniore hockeyers is naar goed evenbeeld van de bekende creditcard onbetaalbaar. En dat dus zelfs los van de fysieke buitenlandse reis die dito prachtige ervaringen oplevert.
"...Ik ervaar het als een enorme verrijking voor mezelf als coach om op deze manier en op dit niveau met een Nationaal team te mogen optrekken. Ik leer er enorm veel van en het heeft mijn clubteam daardoor ook sterker gemaakt..."
"...Ik heb de ambitie om een Jong Oranje team van de KNHB te coachen, de internationale kennis die ik straks nodig heb en ik bij de Masters nu opdoe is geweldig..."
We staan altijd open voor coaches met ervaring of jong talent in opkomst, meld je aan.
Een verdere verplichting van de WMH is dat er een team manager voor elk team aanwezig is. Deze rol is veelomvattend als je de eisen van de WMH er op naleest. De meeste teams pakken hun eigen logistieke zaken als volwassenen op dus nee de manager is niet de kinderjuf.
De WMH heeft nogal wat te lezen voor een manager.
"...Als niemand het meer weet hebben we altijd nog onze manager..."
Mocht je het leuk lijken om best veel te regelen rondom het team en de interfacing (wel altijd via de Communicatie Comissie) naar MHN/WMH/Toernooi organisaties (altijd in nauwe samenwerking met het team) goed te borgen, dan ben je altijd welkom!
De toernooien zijn intensief en er wordt wel wat van het lijf gevraagd. Hierbij is een goede sport fysiologische begeleiding tijdens de voorbereiding en tijdens de toernooien zelf van groot belang. Dus is er ook behoefte aan begeleiding door enthousiaste fysiotherapeuten.
Er is geen verplichting voor teams om een Fysiotherapeut mee te nemen naar een toernooi. Zij hoeven dus ook niet op de 'spelerslijst' voor de WMH te worden genoteerd.
"...Ik ga altijd graag mee met het team, soms maak ik ook hét verschil, een topper net op tijd fit krijgen, hoe mooi is dat. Dan sta ik te glunderen na weer een overwinning..."
@Teams: Geef vanuit het team aan de communicatie commissie wel op als er een Fysio meegaat incl. gegevens als naam, tel, email, etc. Graag per email, niet via de collectieve Managers/Captains Whatsappgroep.
Aangezien er vanuit KNHB of andere sportfondsen geen subsidies of bijdrages zijn, komen veruit de meeste kosten bij de spelers zelf terecht. Om de kosten voor de spelers te verminderen (en voor alle hockeyers mogelijk te maken) zijn de masters en de verschillende teams altijd op zoek naar sponsoren die interesse hebben om "een leven lang hockey" te ondersteunen.
De masters is een doelgroep met een groot maatschappelijk bereik en gezien de locaties en deelnemende partijen van de toernooien een internationale uitstraling.
Er zijn veel verschillende sponsormogelijkheden waarbij we graag in gesprek gaan met partijen die interesse hebben om onderdeel te zijn van deze unieke gemeenschap.
"...Wij sponsoren de Masters omdat dit past bij onze eigen ambitie. Gedurende lange tijd presteren door gezamelijk doelen te stellen en ervoor te doen wat nodig is, mensen worden blij van Succes, wij realiseren successen voor onze klanten..."
Hockeyers hebben ieder een groot netwerk. We vragen onze leden actief hun netwerk te benaderen om ons (en henzelf) financieel te ondersteunen. Zegt het voort en durf te vragen!
Het niveau van de selecties wordt elk jaar hoger. Fitheid, hockey ervaring, technisch vermogen en tactisch inzicht zijn hierbij zeer belangrijk. En het is een teamsport, dus team spirit mag nooit ontbreken.
"...Hier vind ik spelers van gelijk niveau, wat hoger is dan m'n eigen clubteam, dat maakt mij beter en ja het spelletje wordt daardoor super leuk, je begrijpt elkaar, iedere keer weer een genot om mee te doen aan de trainingen en wedstrijden..."
"...Ik prijs me gelukkig dat ik ookal word ik ouder nog steeds fit blijf. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Met mn fitte teammaten spelen om de medailles, hmmmm..."
Maar het is echt niet zo dat er alleen ex-Hoofdklasse spelers in de selecties zitten. Daarbij komen sommigen van ons pas op latere leeftijd beter tot hun recht vanwege hun fitheid en motivatie.
Dus heb je ambitie en kan je goed uit de voeten in het hockeyspel.... join the club en meld je aan!
Heb je interesse gekregen om je aan te sluiten bij de vereniging, meld je dan aan:
En bij vragen kan je altijd mailen naar de commissie communicatie
Masters hockey - "Een leven lang hockey" - op niveau, met plezier, inspanning en ambitie!