Masters Hockey

'Masters' is de internationale  term voor alle spelers van 35 jaar en ouder, die voor hun land uitkomen op officiële internationale toernooien en interlands. Er zijn Nederlands elftallen voor Dames en Heren in de categorie 35, 40, 45, 55, 60, 65, 70, 75 en zelfs 80+ (heren)! De selecties en teams trainen regelmatig, waarbij de intensiteit toeneemt met het naderen van de toernooien. Ieder jaar is er een groot toernooi, hetzij een EK, hetzij een WK. De grote hockeylanden op de reguliere EK's en WK's, zijn ook bij deze Masters toernooien aanwezig, zoals Australië, Argentinië, Engeland, Duitsland, etc. Er moet gezegd worden dat het goud ook meestal tussen ons en deze landen verdeeld wordt. Want ja, het is serieus en we gaan voor goud!

Foto carrousel met team foto's (2x uit D/H 35-45, 2x uit D/H 50-65, 2x uit D/H 70-80)

De Masters EK's en WK's

Het ene jaar is er een EK en het andere jaar is er een WK, zowel outdoor als indoor.  Omdat het om 10 leeftijdscategoriën gaat voor mannen en zeker ook 8 voor dames, worden deze toernooien verdeeld over verschillende locaties, niet persé in hetzelfde land. Zo was het WK 2022 deels in Zuid-Afrika, deels in Japan en deels in Engeland.

Voor elk toernooi weer start er een selectie, waar je je voor kunt aanmelden (zie verder op deze pagina). Het is niet zo dat je altijd mee moet doen. Beschikbaarheid en fitheid zijn basisvoorwaarden voor jezelf en ook voor de selectie. Op een EK en WK outdoor speel je zo'n 6 tot 7 wedstrijden in 9 à 10 dagen. Dat is heel intensief en uitdagend, maar vooral heel bijzonder om voor Oranje uit te mogen komen.

In 2024 worden de WK's op de volgende locaties en tijdstippen gehouden:

12 - 21 oktober: Kaapstad , Zuid-Afrika.

Dames: 35 en 40+ 
Heren: 35-40-65-70-75-80

7 - 16 november: Auckland , Nieuw-Zeeland

Dames 45-50-55-60-65-70
Heren 45-50-55-60

De selecties voor deze toernooien zijn al afgerond in alle leeftijdscategorieën. Maar schroom niet om al contact op te nemen, want in 2025 zullen er weer EK's zijn.

En vergis je niet in de opzet van zulke toernooien. Ze worden georganiseerd volgens de regels van de FIH, wat zeer professioneel en uitgebreid is. In april 2024 was het WK Indoor in Nottingham, waarbij ruim 80 teams meer dan 230 indoor wedstrijden speelden in een tijdsbestek van 4 dagen! En dat is allemaal goed verlopen.

Hebben we een goeie foto van het Nottingham Indoor toernooi?

 

De organisaties achter het Masters hockey

Het masters hockey heeft al een lange historie en begon ergens in de 70-er jaren. Het is gegroeid,herkend en erkend door de FIH. In 2019 is, op aandringen van de FIH, de World Master Hockey (WMH) opgericht door samengaan de 2 toen bestaande internationale organisaties.  De WMH is verantwoordelijk voor het internationale masters hockey en valt rechtstreeks onder de FIH. Zie hun website worldmastershockey.org.

De WMH legt de verantwoordelijkheid voor inzending van de nationale masters teams bij de hockeybond van de landen die mee willen doen. In Nederland heeft de KNHB dit gedelegeerd aan 2 landelijke verenigingen, namelijk:

  • De Nederlandse Hockey Club 60+ (NHC60+), voor de leeftijdscategoriën 60+ t/m 80+.
  • Masters Hockey Nederland (MHN), voor de leeftijdscategoriën 35+ t/m 55+.

De doelstelling van de NHC60+ en de MHN is om de Nederlandse masters teams een uniforme uitstraling te geven en altijd te gaan voor het maximale (lees goud).

Jouw deelname aan het Masters hockey

Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je potentieel. Je kunt gaan voor de A-selectie. Indien niet haalbaar en er zijn wel voldoende spelers, dan is er nog de mogelijkheid voor de B-selectie. Deze selecties doen op dezelfde toernooien mee in de "Spirit of Masters" categorie.

Hiernaast er is ook behoefte aan kundige en communicatieve team managers. En voor goede coaches, zowel met veel jaren ervaring als jong en in opkomst, staan we altijd open.

Aangezien er vanuit KNHB of andere sport fondsen geen subsidies of bijdrages zijn, komen de meeste kosten bij de spelers zelf terecht. Het is een doelgroep met een groot maatschappelijk bereik, dus hier liggen voor sponsoren ook goede mogelijkheden. {{dit moet zeker beter}}

Het niveau van de selecties wordt elk jaar hoger. Fitheid, hockey ervaring, technisch vermogen en tactisch inzicht zijn hierbij zeer belangrijk. En het is een team sport, dus team spirit mag nooit ontbreken.

Heb je interesse gekregen om op een van de bovengenoemde manieren mee te doen, meldt je dan aan bij de vereniging van jouw leeftijdscategorie:

Dames en heren 35 t/m 59: weblink MHN

Dames en heren 60 t/m 99: weblink NHC60+

Sponsoren, kunnen zich melden via weblink sponsoren

En bij twijfel kan je altijd mailen naar weblink comm